Rundt i Nord Norge
Vi stod op til småkoldt vejr med regn af og til.
Efter morgenmaden kørte vi til Finnsnes, der er en lidt større by ved Senja. Vi var i Kiwi og handlede mad og i Biltema efter motorolie.
Derefter kørte vi mod vest på Senja for at se områderne med fjelde. Desværre blev vejret dårligere og efter vi havde gjort holdt for frokost, begyndte det at regne og skyerne lå under fjeldtoppene – ærgerligt.
Vi fik kørt på fjelde med hårnålesving og smalle veje, men med flotte udsigter – ØV for vejret.
Da vi havde været i Sifjord, vendte vi og kørte tilbage – der var bare ikke andre veje. Vi kørte så mod nord og drejede mod vest til et lille udsted – Bøvær. Vejret var skiftet til tørt og mere klart vejr med lidt sol.
I Bøvær gjorde vi holdt ved en lille sandstrand og fik dyppet tæerne i Norskehavet.
Det var et sted med privat og parkeringsforbud, så de ønskede ikke gæster. Området var meget flot med fjelde, elve og søer.
Generelt var der mange fosser og kilder fra fjeldtoppene.
Vi kørte så til Gryllefjord, hvorfra vi næste morgen ville tage færgen til Andenes i Vesterålen.
Efter at have beset havnen kørte vi til Senja Fjordcamp (Senja by Heart) i Torsken, ca. 15 min. kørsel fra Gryllefjord.
Campingpladsen ligger fantastisk flot lige ned til vandet. Vejret var blevet fint med sol og efter aftensmad gik vi en tur og så på lokalområdet i Senja.
Vi skulle af sted så tidligt som muligt, da vi skulle nå færgen i Gryllefjord. Den sejlede kl. 11 og da vi kom til færgen, var vi ca. nr. 25 i rækken.
Vi kom med, sejlturen gik til Andenes i Vesterålen.
Det var blevet blæsende og da vi ankom til Andenes, var der en stiv kuling. Vi kørte langs kysten til Bleik, hvor der er mange fuglefjelde og fugle- og hvalsafariture.
Vejret gjorde, at det slet ikke var til at sejle, så vi kørte langs kysten og så på Norskehavet og sandstrand til den ene side og høje fjelde til den anden side. Det er en spektakulær natur.
Vi kørte til Andøy Fritidscenter, hvor der er et campingområde.
Heldigvis havde vinden lagt sig og det var et dejligt vejr. Vi gik en tur ned til vandet, hvor der var indrettet en plads med bålsted og siddepladser, bygget i træ. Vi så flere forskellige svampe og blomster / urter m.m. som vi prøvede at bestemme arten på med Blossom appen.
Vi forlod Andøy Fritidscenter i regnvejr. Vejrudsigten var ikke god, så vi havde snakket om at køre til Narvik på fastlandet, men da vi konstaterede, at der var over 200 km dertil, ændrede vi mening og tilfældigvis var vi få hundrede meter fra en samisk gård, der holdt åbent for besøg. Indehaveren, Leila fortalte om samernes liv og traditioner og viste eksempler på deres arbejde.
Leila er same og gift med en nordmand. Det er kvinden, der er renholder, hun har arvet jobbet fra sin mor.
Hun ville ikke fortælle, hvor mange rener, hun havde (det er hendes formue), men fortalte om årets gang med renflokke i fjeldene. Vi var en flok tilhørere i bålhytten, hvor det foregik. Der var tyskere, hollændere, belgiere, schweitzere og os danskere. Det foregik på engelsk og vi fik vist nok det meste med.
Hun havde en lille renflok, der nærmest er tamme. Vi gik ud gennem en låge og fik alle sammen en tot lav til at fodre renerne med. Vi havde fået at vide, at vi ikke måtte røre ved deres gevirer, da de er blodfyldte og meget ømme, så de bliver voldsomme, hvis man rører dem.
Leila kaldte med et råb på renerne og pludselig kom en flok på en halv snes rendende mod os.
Vi gav dem mad og de stod stille og spiste og gik rundt mellem os. Det var mærkeligt at opleve renerne på den måde, og se, hvor mange forskellige farver, de har. Der blev taget mange billeder af dem. Leila havde også en souvenirbutik med renskind og ting lavet af rensdyrskind eller gevirer.
Derefter kørte vi til Sortland, der er en lidt større by. Vi parkerede ved marinaen og spiste frokost.
Vejrudsigten for de næste dage var ikke god – der blev lovet stormstød og kraftig regn – der allerede var godt begyndt.
Vi blev derfor enige om at finde en campingplads i et område, der ikke lå lige ud til de mest stormomsuste steder. Det blev Gullesfjord Camping, hvor vi bookede for 2 nætter, da det ifølge vejrudsigten ikke blev vejr til at køre i fjeldene og ikke til at se noget.
Vi havde handlet i Sortland, så vi havde madvarer nok til de næste dage.
Det har regnet og blæst hele dagen. Alt er vådt på pladsen og vi har næsten ikke været uden for camperen.
Vi gik en tur efter aftensmaden, vi trængte til frisk luft og det var heldigvis blevet næsten tørvejr.
Ellers har vi snakket om den resterende tur, hvad og hvordan turen skal foregå.
Vi har også spillet 500 og yatzy, men som sædvanligt er Flemming den heldige.
Efter morgenmad kørte vi til Svolvær på Lofoten.
Vejret blev heldigvis lidt bedre, kun lidt regn og blæst og det klarede op i løbet af dagen.
I Svolvær var vi på Turistbureauet for at få nogle brochurer over Lofoten, men der var ikke rigtig noget nyt.
Vi besøgte Magic Ice på havnen i Svolvær, hvor der er indrettet et rum med isskulpturer med Nordisk Mytologi som tema.
Temperaturen er -5°, så vi fik en varm kappe og handsker på. Inkluderet i prisen er en drink serveret i et isglas – vi kunne både få med og uden alkohol, så Flemming fik en alkoholfri Mojito, mens jeg fik en hvidvin med tranebærlikør.
Vi fandt en campingplads ved Lyngvær, hvor vi overnattede.
Dagen skulle stå på flere oplevelser af Lofotens fantastiske natur.
Desværre har det været skyet hele dagen og fra midt på eftermiddagen også regn.
Vi kørte først til syddelen af Vestvågøya, hvor landskabet er mere fladt og grønt med Henningsværstraumen langs kysten hele vejen.
Der var en dejlig natur med vand og sten og klipper, så det var en fin tur. Vi kørte til Leknes og fik handlet lidt i Kiwi og kørte derefter mod nord. Vi ville have været ind på Vikingemuseet, men der var fuldstændig fyldt op på hele den store parkeringsplads, så vi valgte at køre videre.
Vi kørte af en mindre vej mod nord til Eggum, der viste sig at være en by med en del huse og lidt industri (fisk), men da vi fortsatte af stadig smallere veje endte vi ved en gammel tysk kanonstilling fra 1943 og der var en sti, vi kunne gå af til et fredet område med får, der gik og græssede samt en figur, der stod ved kysten (en del af skulpturlandskab).
Vi fik lidt motion og heldigvis holdt vejret nogenlunde tørt, så vi fik kun lidt våde sko, selv om vi skulle gå mellem fåre- og renlorte i vådt græs.
Vi kørte til Lofoten Beach Camp ved nordkysten af Flakstadøya for overnatning.
Det regnede fra vi kom og hele aftenen. Det var en plads for surfere, der var store bølger, som de surfede på.
Det var en stor plads med mange campere og mange i telte. Pladsen var åben, men med fine faciliteter.
Vi vågnede til klar blå himmel og sol, men da vi var klar til at forlade campingpladsen, var der kommet en del skyer, men vejret var meget bedre end de sidste dage.
Vi skulle udforske den sydligste ø i Lofoten og startede med at køre til Ramberg og derefter til Fredvang.
Vi fulgte kysten mod syd til Krystad. Det var kysten mod Torsfjorden.
Vi kørte tilbage til Fredvang og mod nord, næsten til kysten.
Der var megen trængsel på vejen, også med parkerede biler. Det er et populært vandreområde.
Vi kørte tilbage til E10 efter nogle fotostop og kørte videre mod syd.
Vi kørte til øen Reine, der er bebygget og fungerer som en by. Vi skulle tanke og det var den eneste tank på hele sydøen.
Vi gik ud til et fotopunkt. Et af Hurtigrutens både lagde samtidig til kaj og lukkede folk ud til sightseeing. Det mærkede vi resten af dagen.
Derefter kørte vi videre til Å, der er den sydligste by på Lofoten.
Vi gik ud til sydspidsen, det var lidt vanskeligt, da der var kommet megen regn de sidste dage, så jorden var våd og sumpet mellem stenene (klipperne).
Det gav våde sko og strømper. Det var en dejlig travetur (klatretur), der udfordrede vores indre bjergged.
Derefter kørte vi ned til fiskerværet Å, hvor der er indrettet museer i en del af bygningerne, så vi købte en museumsbillet og besøgte posthus, transmelteri, fiskerhus og flere andre steder.
Det var interessant at se, hvordan livet havde været for de ofte fattige fiskere, det har været et hårdt liv.
Efter lidt køren rundt i Sörvågen, hvor der ikke rigtigt var til at parkere, kørte vi til Moskenes, hvorfra vi skulle sejle til Bodø om aftenen.
Vi havde booket en plads i forvejen, så vi udnyttede tiden til afslapning og aftensmad.
Båden sejlede 20.30, så vi var i Bodø lidt efter midnat. Vi fik en plads på en bobilparkering ved en Essotank tæt på havnen.