Odense til Nordkapp

Finland og Lapland på vej mod Nordkapp.

Vi startede lørdag d. 23.7 kl. ca. 9.30 fra Højby i vores lejede, godt fyldte, men ikke særlig godt pakket autocamper.

Vi satte kursen efter Kapellskär nord for Stockholm, hvorfra vi skulle sejle søndag morgen.

Det var en lang tur i regnvejr det meste af turen. Ca. 900 km.

Vi ankom til færgeterminalen i Kapellskär omkring kl. 22 og parkerede på P-pladsen ved færgeterminalen.

Vi skulle så sove i autocamperen for første gang. Flemming kravlede op på ”hemsen” over førerhuset, mens jeg fik en sengeplads etableret i den ene siddegruppe. Problemet er, at jeg er længere end sovepladsen, men jeg kan da heldigvis bøje benene.

Søndag d. 24.7.

Op kl. 6.30 søndag morgen, spise morgenmad og pakke de ting, vi ville have med på færgen.

Kl. 8.00 tjekkede vi ind i færgeterminalen til færgen Kapellskär – Naantali, der ligger i Finland.

Det er en stor færge med megen lastbiltrafik, men der var slet ikke fyldt op, selv om vi var mange mennesker på færgen.

Der var morgenmad og aftensmad inkluderet i prisen.

Vi sejlede i fint solskin, men det blæste en del på soldækket, så vi holdt os mest inden døre.

Færgen lagde til ved Ålandsøerne og sejlede igennem skærgården både ved Sverige og Finland.

Desværre fik jeg et galdestensanfald efter aftensmaden og var ikke meget værd resten af aftenen.

Vi forsøgte at overnatte på Naantali Camping, men der var fuldt booket på campingpladsen.

Vi kørte mod Rauma og i Laitila fandt vi en P-plads ved en sportshal, hvor vi kunne parkere for natten.

Det gik fint og vi fik sovet – dog var Flemming vågen en del gange ved lyde udefra.

Mandag d. 25.07.

Efter morgenmaden kørte vi mod nord. Vi var et smut ude ved Den Botniske Bugt ved Kristinestad og spise frokost. Det var en lille hytteby med en bådebro. Der var en måtttvætningsplats, hvor beboerne kom med deres småtæpper og fik dem vasket. Der var borde med vand, hvor de børstede og vaskede tæpperne med vand og sæbe og derefter kørte dem igennem en vriderulle og hængte dem til tørre. Det var en fin løsning.

Derefter kørte vi til Vaasa og lidt ind i landet til en autocamperplads ved Norvalla Folkhelsam, hvor vi overnattede til tirsdag.

Tirsdag d. 26.7.

Vi kørte fra Norvalla Folkhelsam tirsdag morgen og satte kursen mod nord – til Oulu i regnvejr.

Vi gjorde et stop ved Kalajoen, et strand- og hotelresort ved kysten. Der var flere store hoteller og et stort område med sand, delvist tilplantet med marehalm og græs.

Der var anlagt flere stier med træbelægning, så man kunne gå gennem området uden at gå i sandet.

Vi var lige nede og soppe i vandet, så vi kunne sige, vi havde prøvet vandet i Den Botniske Bugt.

Derfra kørte vi videre mod nord og gjorde et par stop for frokost og hvil med isspisning,

Vi kørte til en campingplads mellem Oulu og Kemi – lige ved den nordlige kyst af Den Botniske Bugt.

Onsdag d. 27.7.

Vi kørte fra Merihelmi Camping med kurs mod Kemi ved nordenden af Den Botniske Bugt. Derefter mod nord. Stop ved søen Kemijoki ved Patoranta, hvor vi tog fotos.

Vi kørte gennem Rovaniemi og krydsede polarcirklen, hvor der er opført en ”julemandens by”. Der er hoteller, Santa Claus Shop og mange turistprægede ting.

Det regnede voldsomt, så vi tog et par billeder og kørte lidt længere mod nord, fandt en rasteplads og spiste frokost.

Vi fortsatte af en lang lige landevej med skov på begge sider det meste af tiden. Vi så flere rener, der enkeltvis eller 2 og 2 gik i vejkanten eller krydsede vejen. Så nu var vi i Lapland  .

På et tidspunkt løb der også et rødt egern på tværs af vejen.

Vi kørte gennem Sodankylä og drejede fra i Petkula til en campingplads ved elven/søen.

Den ligger fint, er meget fredelig, men heller ikke moderniseret. Der er gammeldags lokummer, men vi kynne da heldigvis bruge vores eget toilet og køkken i camperen.

Det er en gammel mand, der har pladsen og han taler kun finsk-svensk og har ingen moderne faciliteter som kortterminal m.m.

Vi have ikke fået nogle Euro med, men heldigvis havde Flemming en dansk 500 kr. seddel, så vi fik omregnet til Euro og fik byttepenge i Euro.

Vi lavede aftensmad i camperen og gik en tur i området med en dejlig sø og plukkede og spiste  blåbær. Hyggede os med at spille 500.

 

Torsdag d. 28.7.

Vi kørte fra Vajusuvannon Leirintä ved 10-tiden og kørte til Ivalo og Intari – stik nord. Nord for Intari drejede vi af mod øst med kurs mod Kirkenes. Det var regnvejr det meste af tiden. Vi gjorde holdt et par steder for at fotografere landskabet og få lidt hvile og frokost. Vi kørte gennem et område med samiske landsbyer og læste på informationstavler, at der er flere forskellige samekulturer i området, bl.a. er der en kultur, der er russisk præget.

Ved 16-tiden kørte vi ind i Norge og videre mod Kirkenes, hvor der er en bobilplads ved havnen. Her kunne vi få strøm og tømt tank.

Det blæste i Kirkenes, er overskyet og ret koldt, så vi opholder os i vognen – lægger planer for i morgen og laver aftensmad. Vi skal også have lidt organiseret med tøj osv. Vi nu er kommet helt nordpå og vejret ændrer sig lidt.

Vi går en tur efter aftensmaden og konstaterer, at prisniveauet i butikkerne er højt, selv om vi regulerer med den norske krones værdi.

Fredag d. 29.7.

Efter morgenmad og påfyldning af vand kører vi videre.

Vi kører op i Kirkenes by, men det er svært at komme rundt med camperen, og det virker ikke til, der er meget at se, så vi kører mod den russiske grænse og gør holdt ved grænsestationen Storskog Grensestation.

Russerne kan åbenbart godt køre ind i Norge, da vi ser et par russiske biler komme. Vi så senere, at der er et område i Nordnorge, hvor russere kan bevæge sig frit.

Vi vender dog om og kører mod vest.

Vi kører langs nordkysten i et fantastisk landskab med klipper og vand.Det tager lang tid at køre i dette terræn, så vi må nedsætte vores afstandsmål pr. dag.

Vi kører ud på halvøen Varanger og kører langs sydkysten til Vadsø, hvor vi går en tur ved havnen.

Vi besøger også et museum, hvor der fortælles om stedets historie med samere og russere samt den geologiske og samfundsmæssige udvikling gennem mange tusinde år.

Vi kører videre til Vardø, der er Norges østligste by.

Vi finder en bobilsparkering ved havnen og slår lejr for natten der.

Efter aftensmaden går vi en tur til den østligste side af øen, som er Norges østligste punkt. Det ligger på samme længdegrad som Keopspyramiden i Egypten, og der er derfor opført en minipyramide på den lille øknold, der er østligst.

Kl. 21 er solen stadig højt på himlen.

Lørdag d. 30.7.

Vi står op til mågeskrig fra hundrevis af måger, der har bygger reder på alle tilgængelige steder på og omkring bygningerne.

Efter morgenmad pakker vi sammen og kører mod Varangerbotn. Der er mange får og lam på arealerne og en del af dem ligger eller går og græsser i vejkanten og på de store græsarealer i Nationalparken, der fylder hele midterpartiet af halvøen.

Fra Varangerbotn kører vi mod vest til Tana, hvor vi tager en rute langs Tanafjorden og gennem et fantastisk smukt landskab med fjorde, søer og fjelde til Ifjord og videre til Lakselv.

Vi havde et uheld undervejs, hvor vandhanen i brusekabinen var blevet åbnet af en hynde, der stod i kabinen. Da vi havde kørt en tid og gjorde holdt, kunne vi høre, at vandpumpen kørte.

Al vandet fra beholderen var løbet ud i brusekabinen og min toilettaske var også fyldt med vand. Men det kunne da heldigvis tørres op, så der var ikke sket større skader.

Vi kørte til Lakselv, hvor vi tankede og handlede i Rema 1000. Vi kørte lidt mod nord til en campingplads Stabbursdalen Resort, hvor vi slog lejr for natten. Vi kunne få et dejligt brusebad og slappe lidt af inden turen i morgen går til Nordkapp.